Om oss

Historia

 

De första Östlundarna kom till Hult på 1920-talet. De bedrev ett tradiotionellt lantbruk med kor, grisar, höns och häst på 12 hektar åker och 50 hektar skog. På 70-talet hade deras son Karl-Erik med familj tagit över och gården som då drevs som ett klassiskt "månskenslantbruk". Det hade blivit svårt att leva på en gård av denna storlek. Gården var utarenderad under några år men 1985 tog Karl-Eriks son, Anders över gården. I dag ägs och drivs gården av oss, Anders och Maria Östlund. Vi har fem barn var av en av dem arbetar heltid med oss här på gården. 


Under hela Anders ungdom fick han höra att ingen kunde leva av en så liten gård men 1989 kom att bli vändpunkten i det som idag är Källsprångs gård. Det året gick vi med i KRAV (som hade startat 1985) och började att lägga om gården till ekologisk odling. Efter ytterligare några år började vi grönsaksodling.


Vid den här tiden fanns det inte så mycket kunskap att ta del av om hur det gick till att odla ekologiskt. Vi gjorde som scouterna; learning by doing (att lära genom att göra). 1990 sådde vi våra första morötter och de grodde aldrig. Andra året var det så mycket ogräs att vi fick slå av blasten med lie men det tredje året gick det bra. 


1995 köpte vi till en granngård och fick ytterligare några hektar här i Hult att bruka men 2009 började vi arrendera mark på Västra Åh och fördubblade på det viset odlingsarialen.


Idag odlar vi ca 30 ha varav 15 ha är potatis och grönsaker.

 


Heltidsanställda 2019

"Vi gjorde som scouterna; learning by doing"

Det är vi som jobbar här!

 

Vi är fyra personer som arbetar året runt på gården. Här nedan får du möta oss som är heltidsanställda. 

På sommaren har vi säsongsanställda, oftast ungdomar som kommer från Åsbrotrakten. Utan dessa duktiga ungdomar skulle vi inte klara oss. De rensar, sår, planterar och plockar kål.


Anders

Självaste bonden. Anders var 3 månader gammal när han kom till gården och har brukat den sedan han var 23 år. Han är utbildad svetsare, har jobbat i järnhandel och har smörjt hissar som extraknäck. Anders är engagerad i Ekologiska Lantbrukarna och sitter i deras riksstyrelse. 

Maria

 Bondmoran. Kom till Närke från Stockholm som tjugoåring och sprang rätt in i Anders och på den vägen är det. Är barnsköterska från början och har arbetat både på sjukhus och inom kyrkan. Maria är ansvarig för Gårdsbutiken.  

Arvid

Förste dräng på gården. Arvid är uppväxt på gården och har jobbat heltid här sedan 2016. Han är arbetsledare och tycker att det roligaste med jobbet är att det är så varierande. Ingen dag är den andra lik. 

Martin

Vår stjärnrensare som gått från sommarjobb till heltidsjobb. Martin började rensa morötter hos oss som 15-åring. 2016, 3 år efter studenten kom han tillbaka till oss. Idag är han chefsmekaniker, snabbaste gurkplockaren och en uthållig kålplockare.  

MOROTSRENSNING:


Varje år söker vi ungdomar från 15 år som vill rensa morötter och eventuellt vitkål.


Vi rensar allting för hand och krypandes på knä. Rensning sker under förmiddagar innan det blir för varmt på gärdet, i början av sommaren, efter att skolorna har slutat. Rensning är ett fysikt jobb som är påfrestande för rygg, knän och handleder.  Du som söker behöver alltså vara beredd på ett skitigt, fysiskt och varmt sommarjobb. 


Du kommer att få betalt på ackord, alltså per rensad rad. Vad raden är värd beror på hur lång den är och hur mycket ogräs det är i den. Vad du tjänar på en dag beror alltså till stor del på hur snabb du är på att rensa.


Du kommer att kunna jobba i din egen takt.


Välkommen att söka på kontakt@kallsprang.seÄr du intresserad av att jobba hos oss? Maila kontakt@kallsprang.se


© Copyright. All Rights Reserved.

 

FÖLJ OSS


Om du är intresserad av att se hur vi har det i vardagen på gården så är vi aktiva på instagram och facebook. Sök på Kallsprangsgard eller klicka på ikonerna här nedan.

Källsprångs Gård

694 96 Åsbro

0582-503 82

070-68 50 392

 

ÖPPETTIDER GÅRDSBUTIKEN

 

I vår butik på gården har vi självbetjäning och följande öppettider:

 

Måndag- Fredag: 10.00-19.00

Lördag: 10.00-15.00

Söndag: STÄNGT