Om oss

Historia

 

De första Östlundarna kom till Hult på 1920-talet. De bedrev ett tradiotionellt lantbruk med kor, grisar, höns och häst på 12 hektar åker och 50 hektar skog. På 70-talet hade deras son Karl-Erik med familj tagit över och gården som då drevs som ett klassiskt "månskenslantbruk". Det hade blivit svårt att leva på en gård av denna storlek. Gården var utarenderad under några år men 1985 tog Karl-Eriks son, Anders över gården. I dag ägs och drivs gården av oss, Anders och Maria Östlund. Vi har fem barn var av en av dem arbetar heltid med oss här på gården. 


Under hela Anders ungdom fick han höra att ingen kunde leva av en så liten gård men 1989 kom att bli vändpunkten i det som idag är Källsprångs Gård. Det året gick vi med i KRAV (som hade startat 1985) och började att lägga om gården till ekologisk odling. Efter ytterligare några år började vi med grönsaksodling.


Vid den här tiden fanns det inte så mycket kunskap att ta del av om hur det gick till att odla ekologiskt. Vi gjorde som scouterna; learning by doing (att lära genom att göra). 1990 sådde vi våra första morötter och de grodde aldrig. Andra året var det så mycket ogräs att vi fick slå av blasten med lie men det tredje året gick det bra. 


1995 köpte vi till en granngård och fick ytterligare några hektar här i Hult att bruka. 2009 började vi arrendera mark på Västra Åh och fördubblade på det viset odlingsarialen.


Idag odlar vi ca 30 ha varav 15 ha är potatis och grönsaker.

 


Anställda 2021

"Vi gjorde som scouterna; learning by doing"

Det är vi som jobbar här!

 

Vi är fem personer som arbetar året runt på gården. Här nedan får du möta oss som är heltidsanställda. 

På sommaren har vi säsongsanställda, oftast ungdomar som kommer från Åsbrotrakten. Utan dessa duktiga ungdomar skulle vi inte klara oss. De rensar, sår, planterar och plockar kål.


Anders

Självaste bonden. Anders var 3 månader gammal när han kom till gården och har brukat den sedan han var 20 år. Anders är visionär och ser utvecklingsmöjligheter, ansvarar för odlingen och byggnationer. 

Maria

 Bondmoran. Kom till Närke från Stockholm som tjugoåring och sprang rätt in i Anders och på den vägen är det. Maria "skall bara göra", sköter kontoret och är personalansvarig.   

Arvid

Den enda på firman som är född på gården. Han är sedan juli i år anställd som arbetsledare och packeriansvarig.

Arvid har bott en tid i Skara och gillar att jaga. 

Martin

Vår stjärnrensare som gått från sommarjobb till heltidsjobb. Martin började rensa morötter hos oss som 15-åring och kom tillbaka till oss 2016. Martin är duktig på att köra allt som har en ratt, speciellt truck, kan meka och är en uthållig kålplockare.  

Hanif

Hanif har åkt långt för att komma till oss och har många strängar på sin lyra. Han får grönsaker, påsar och golv att bli blänka. Går på gym och är en stark kolplockare. Har arbetat hos oss sedan 2019.  

Andrea

Från Västergötland kom Andrea flyttandes till tack vare Arvid. Hon sköter gårdsbutiken, arbetar i växthuset och i packeriet. Gillar att baka och alla barn älskar henne. 

Morotsrensning på Västra Å

MOROTSRENSNINGOm du är intresserad av att jobba med morotsrensning ber vi dig läsa igenom nedanstående text och skicka sedan ett mail till kontakt@kallsprang.se och anmäl ditt intresse. 

 

Om du är 15 år eller äldre kan du söka som morotsrensare. Det är ett tufft fysiskt jobb. Du kryper fram över gärdet och tar bort ogräset mellan morötterna. Du kan jobba i din egen takt. Du får betalt per rad så timlönen är beroende av hur du snabbt du rensar. Vi brukar starta när skolorna slutar och hålla på 1-2 veckor.


Så här går morotsrensning till: Vi samlas på gärdet kl. 07.00. Vi berättar och visar hur man gör och sedan får alla en rad och börjar rensa. Vi från gården finns hela tiden kvar på gärdet och du som rensar kan när som helst ställa frågor om du blir osäker på vad som är morot eller ogräs. Vi kontrolerar också att alla rensar så bra som vi vill ha det. Du får ta rast när du vill, det brukar vara lagom att vila efter en timma ungefär. Vi håller på till kl. 12.00, då skriver vi upp hur många rader du har rensat, om det är något kvar på din rad så kan du fortsätta dagen efter. 

 

Att ta med dig: Ta med något att dricka och något att äta (macka och frukt t.ex.). Ha på dig långbyxor, det går inte att krypa i shorts! Ta med dig något långärmat som du kan skydda dig från solen eller hålla värmen om det är en kall dag. Ha även på dig en keps. Ta gärna med dig regnställ om det skulle bli regn. Vi själva rensar inte med handskar för det är svårt att rensa med handskar. Det kan fungera med tunna latexhandskar. Det finns tillgång till mulltoa. 

 

Vi rensar inte om det hällregnar men om det bara duggar, då rensar vi. Vi skickar ut sms på morgonen om vi ställer in rensningen den dagen. 

 

I år har vi morotsodlingen nere på Västra Å, på höger sida när man kommer i från Åsbro. 


Välkommen att söka på kontakt@kallsprang.se


Har du frågor; skriv på samma adress eller ring Maria på 070-29 75 112


Är du intresserad av att jobba hos oss? Maila kontakt@kallsprang.se