Om oss
Vi älskar det vi gör
Källsprångs Gård är ett familjeföretag som odlar och säljer potatis och grönsaker. Gården är belägen i Åsbro, södra Närke.
Vi odlar ekologiskt, har aldrig odlat annat än ekologiskt och är medlemmar i KRAV sedan 1989.
Att odla ekologiskt är att arbeta tillsammans med naturen. Vi är noga med vår jordkvalitét för det är den som ger oss en fin råvara. Vi älskar det vi gör och odlar det vi själva vill äta. Våra produkter är KRAV och EU-ekologiskt certifierade.
Kontakta oss
Skriv ett meddelande
Ring Gårdsbutiken
Gårdsbutiken: Andrea Östlund
070-300 11 70
Sociala medier
Om du är intresserad av att se hur vi har det i vardagen på gården så är vi aktiva på instagram och facebook.
Hitta oss
Källsprångs Gård
Hult 364
694 96 Åsbro
Vår historia
· 1920 · De första Östlundarna kom till Hult på 1920-talet. De bedrev ett tradiotionellt lantbruk med kor, grisar, höns och häst på 12 hektar åker och 50 hektar skog.
· 1970 · På 70-talet hade deras son Karl-Erik med familj tagit över och gården som då drevs som ett klassiskt ”månskenslantbruk”.
· 1985 · Det hade blivit svårt att leva på en gård av denna storlek. Gården var utarenderad under några år men 1985 tog Karl-Eriks son, Anders över gården.
· 1989 · Under hela Anders ungdom fick han höra att ingen kunde leva av en så liten gård men 1989 kom att bli vändpunkten i det som idag är Källsprångs Gård. Det året gick vi med i KRAV (som hade startat 1985) och började att lägga om gården till ekologisk odling. Efter ytterligare några år började vi med grönsaksodling.
Vid den här tiden fanns det inte så mycket kunskap att ta del av om hur det gick till att odla ekologiskt. Vi gjorde som scouterna; learning by doing (att lära genom att göra).
· 1990 · Vi sådde våra första morötter 1990 och de grodde aldrig. Andra året var det så mycket ogräs att vi fick slå av blasten med lie men det tredje året gick det bra.
· 1995 · Vi köpte till en granngård 1995 och fick ytterligare några hektar här i Hult att bruka.
· 2009 · Vi började arrendera mark 2009 på Västra Åh och fördubblade på det viset odlingsarialen.
· 2023 · Sonen Arvid och frun Andrea tog över driften av gården och jobbar vidare som innan, till en början. Anders arbetar kvar som ”dräng”, konsult och ”handyman” på företaget.
· Idag · Vi odlar ca 40 ha varav 20 ha är potatis och grönsaker.
”Vi gjorde som scouterna; learning by doing”
Vi som jobbar här
Anders
Odling
och byggnationer
Självaste bonden. Anders var 3 månader gammal när han kom till gården och har brukat den sedan han var 20 år. Anders är visionär och ser utvecklingsmöjligheter, ansvarar för odlingen och byggnationer.
Maria
Kontor och personal
Bondmoran. Kom till Närke från Stockholm som tjugoåring och sprang rätt in i Anders och på den vägen är det. Maria ”skall bara göra”, sköter kontoret och är personalansvarig.
Arvid
Arbetsledare och packeri
Den enda på firman som är född på gården. Han är sedan 2021 anställd som arbetsledare och packeriansvarig. Arvid har bott en tid i Skara och gillar att jaga.
Martin
Odling
Vår stjärnrensare som gått från sommarjobb till heltidsjobb. Martin började rensa morötter hos oss som 15-åring och kom tillbaka till oss 2016. Martin är duktig på att köra allt som har en ratt, speciellt truck, kan meka och är en uthållig kålplockare.
Arvid
Odling och Arbetsledare
Den enda på firman som är född på gården. Han har nu själv blivit storbonden och har tillsammans med frun ansvar för odlingen och verksamheten. Efter en kort paus från gården valde han ihop med frun att satsa på gården och livet på landet.
Andrea
Odling och Gårdsbutik
Andrea är ansvarig för den kreativa sidan av gården, med gårdsbutik, odlingar och sociala medier. Född och uppvuxen i Skövde i Västra Götaland men hamnade här tack vare kärleken till Arvid och livet på landet.
Anders
Odling
och byggnationer
Självaste bonden. Anders var 3 månader gammal när han kom till gården och har brukat den sedan han var 20 år. Sedan 2023 och överlämningen av driften till sonen får han istället vara ”dräng”, medhjälpare och rådgivare.
Martin
Odling och packeri
Vår stjärnrensare som gått från sommarjobb till heltidsjobb. Martin började rensa morötter hos oss som 15-åring och kom tillbaka till oss 2016. Martin är duktig på att köra allt som har en ratt, speciellt truck, kan meka och är en uthållig kålplockare.
Ali
Odling och Packeri
Ali har åkt långt för att komma till oss och älskar att bo och leva här i Sverige. Han är en glad, stark och uthållig arbetare som aldrig klagar. Sedan 2019 har han arbetat hos oss i perioder och är en riktig solstråle i vardagen här på gården.
Jobba hos oss
Morotsrensning
Om du är intresserad av att jobba med morotsrensning ber vi dig läsa igenom tillhörande texter och sedan fylla i formuläret för att anmäla ditt intresse.
Om du är 15 år eller äldre kan du söka som morotsrensare. Det är ett tufft fysiskt jobb. Du kryper fram över gärdet och tar bort ogräset mellan morötterna. Du kan jobba i din egen takt.
Du får betalt per rad så timlönen är beroende av hur du snabbt du rensar. Vi brukar starta runt midsommar och hålla på 1-2 veckor.
Har du frågor; kontakta oss via formuläret eller ring Andrea på 070-300 11 70.
Så här går morotsrensning till:
Vi samlas på gärdet kl. 07.00. Vi berättar och visar hur man gör och sedan får alla en rad och börjar rensa. Vi från gården finns hela tiden kvar på gärdet och du som rensar kan när som helst ställa frågor om du blir osäker på vad som är morot eller ogräs. Vi kontrollerar också att alla rensar så bra som vi vill ha det.
Du får ta rast när du vill, det brukar vara lagom att vila efter en timma ungefär. Vi håller på till kl. 12.00, då skriver vi upp hur många rader du har rensat, om det är något kvar på din rad så kan du fortsätta dagen efter.
Vi rensar inte om det hällregnar men om det bara duggar, då rensar vi. Vi skickar ut sms på morgonen om vi ställer in rensningen den dagen.
Att ta med dig:
Ta med något att dricka och något att äta (macka och frukt t.ex.).
Ha på dig långbyxor, det går inte att krypa i shorts! Ta med dig något långärmat som du kan skydda dig från solen eller hålla värmen om det är en kall dag. Ha även på dig en keps.
Ta gärna med dig regnställ om det skulle bli regn. Vi själva rensar inte med handskar för det är svårt att rensa med handskar. Det kan fungera med tunna latexhandskar.
Det finns tillgång till mulltoa.