Gården

Välkommen till gården!

Här brukar  vi 40 HA varav 20 HA är potatis och grönsaker. Vi odlar huvudsakligen potatis, vitkål och morötter och skördar ca 1000 ton per år. Alla våra produkter är KRAV och EU-ekologiskt certifierade. Vi odlar i jordsorten sandig mo.

Vi skickar mycket av våra produkter vi odlar via Örebro Trädgårdshall till resturanger, butiker och storkök i vår närhet.

Vi har fått bidrag till bygget av packeri, lager, kylanläggning och växthus ur Europeiska jordbruksfonden.

Våra produkter

Vad vi odlar skiljer från säsong till säsong. Nedan finns bilder på vad vi odlar denna säsong – för att se aktuella produkter till försäljning, klicka här.
Plantförsäljningen sker endast under våren.

Året på gården

Vinter / Vår

Säsongen startar i februari då vi köper in mull att så i, fröer och potatisutsäde. Här på gården drar vi upp våra egna plantor av kål, lök, majs, gurka, rotselleri mm. I mars sår vi de första fröna som är rotselleri och lök och i april går den stora kålsådden i gång. Vi vill inte att all kål skall mogna samtidigt utan mogna allt eftersom i juli-oktober. Därför sår vi vitkål, rödkål, broccoli, blomkål i omgångar från april-juni.

Vår

I maj förbereder vi jorden ute på gärdena genom att harva med traktor. Vi sår det som skall direktsås på gärdena, så som morötter, rödbeta och vall. Vi sätter potatis och planterar de första kålplantorna. Detta är en hektisk men rolig tid. När alla kålplantor är utkörda från växthuset planterar vi gurka, tomat och sallad i växthuset.

Sommar

Under sommaren ”kör” vi i grönsakerna. Det betyder att vi med maskin hackar och luckrar i grönsakerna. I juni-juli rensar vi morötter, palsternacka, rödbetor och lök för hand. Rensningen utförs av skolungdomar som kryper och rensar inne i raderna. I juni börjar vi skörda gurka och sallad i växthuset och i slutet av juli skördar vi den första kålen och potatisen

Höst

Hösten är den mest intensiva tiden på hela året här på gården för då både skördar, packar och levererar vi. All vitkål plockas för hand med kniv och läggs i stora trälådor som sedan ställs in i kyllager. Vi börjar skörda in för vinterförvaring i september och brukar vara färdiga i mitten av november. Det är starka och uthålliga killar vi har som gör detta jobb.

Vinter

Vinter är för oss en tid av återhämtning. Vi tar semester, tvättar maskiner, smörjer och lagar maskiner så att de skall vara färdiga för användning till nästa säsong. Vi arbetar även i skogen, tar hem ved och i februari börjar vi att så de första fröna inför den kommande säsong.

Fler bilder från året på gården