Om oss

Vi älskar det vi gör

Källsprångs Gård är ett familjeföretag som odlar och säljer potatis och grönsaker. Gården är belägen i Åsbro, södra Närke.

Vi odlar ekologiskt, har aldrig odlat annat än ekologiskt och är medlemmar i KRAV sedan 1989. 

Att odla ekologiskt är att arbeta tillsammans med naturen. Vi är noga med vår jordkvalitét för det är den som ger oss en fin råvara. Vi älskar det vi gör och odlar det vi själva vill äta. Våra produkter är KRAV och EU-ekologiskt certifierade.

Kontakta oss

Skriv ett meddelande

Ring Gårdsbutiken

Gårdsbutiken:  Andrea Östlund
                          070-300 11 70

Sociala medier

Om du är intresserad av att se hur vi har det i vardagen på gården så är vi aktiva på instagram och facebook.

Hitta oss

Källsprångs Gård
Hult 364
694 96 Åsbro

Vår historia

· 1920 ·  De första Östlundarna kom till Hult på 1920-talet. De bedrev ett tradiotionellt lantbruk med kor, grisar, höns och häst på 12 hektar åker och 50 hektar skog.

· 1970 ·  På 70-talet hade deras son Karl-Erik med familj tagit över och gården som då drevs som ett klassiskt ”månskenslantbruk”.

· 1985 · Det hade blivit svårt att leva på en gård av denna storlek. Gården var utarenderad under några år men 1985 tog Karl-Eriks son, Anders över gården.

· 1989 · Under hela Anders ungdom fick han höra att ingen kunde leva av en så liten gård men 1989 kom att bli vändpunkten i det som idag är Källsprångs Gård. Det året gick vi med i KRAV (som hade startat  1985) och började att lägga om gården till ekologisk odling. Efter ytterligare några år började vi med grönsaksodling.

Vid den här tiden fanns det inte så mycket kunskap att ta del av om hur det gick till att odla ekologiskt. Vi gjorde som scouterna; learning by doing (att lära genom att göra).

· 1990 ·  Vi sådde våra första morötter 1990 och de grodde aldrig. Andra året var det så mycket ogräs att vi fick slå av blasten med lie men det tredje året gick det bra. 

· 1995 ·  Vi köpte till en granngård 1995 och fick ytterligare några hektar här i Hult att bruka.

· 2009 · Vi började arrendera mark 2009 på Västra Åh och fördubblade på det viset odlingsarialen.

· 2023 · Sonen Arvid och frun Andrea tog över driften av gården och jobbar vidare som innan, till en början. Anders arbetar kvar som ”dräng”, konsult och ”handyman” på företaget.

· Idag ·  Vi odlar ca 40 ha varav 20 ha är potatis och grönsaker.

”Vi gjorde som scouterna; learning by doing”

Vi som jobbar här

Medarbetare på gården står på en åker.

Anders

Odling
och byggnationer

Självaste bonden. Anders var 3 månader gammal när han kom till gården och har brukat den sedan han var 20 år. Anders är visionär och ser utvecklingsmöjligheter, ansvarar för odlingen och byggnationer.

Kvinnlig medarbetare i blåa kläder som står på en åker.

Maria

Kontor och personal

 Bondmoran. Kom till Närke från Stockholm som tjugoåring och sprang rätt in i Anders och på den vägen är det. Maria ”skall bara göra”, sköter kontoret och är personalansvarig.

Manlig medarbetare i svarta kläder och keps.

Arvid

Arbetsledare och packeri

Den enda på firman som är född på gården. Han är sedan  2021 anställd som arbetsledare och packeriansvarig. Arvid har bott en tid i Skara och gillar att jaga.

Manlig medarbetare i svarta kläder och mössa som står på en åker.

Martin

Odling

Vår stjärnrensare som gått från sommarjobb till heltidsjobb. Martin började rensa morötter hos oss som 15-åring och kom tillbaka till oss 2016. Martin är duktig på att köra allt som har en ratt, speciellt truck, kan meka och är en uthållig kålplockare.

Arvid

Odling och Arbetsledare

Den enda på firman som är född på gården. Han har nu själv blivit storbonden och har tillsammans med frun ansvar för odlingen och verksamheten. Efter en kort paus från gården valde han ihop med frun att satsa på gården och livet på landet. 

fbt

Andrea

Odling och Gårdsbutik

Andrea är ansvarig för den kreativa sidan av gården, med gårdsbutik, odlingar och sociala medier. Född och uppvuxen i  Skövde i Västra Götaland men hamnade här tack vare kärleken till Arvid och livet på landet.

Anders

Odling
och byggnationer

Självaste bonden. Anders var 3 månader gammal när han kom till gården och har brukat den sedan han var 20 år. Sedan 2023 och överlämningen av driften till sonen får han istället vara ”dräng”, medhjälpare och rådgivare.

Manlig medarbetare i svarta kläder och mössa som står på en åker.

Martin

Odling och packeri

Vår stjärnrensare som gått från sommarjobb till heltidsjobb. Martin började rensa morötter hos oss som 15-åring och kom tillbaka till oss 2016. Martin är duktig på att köra allt som har en ratt, speciellt truck, kan meka och är en uthållig kålplockare.

IMG20230726085830

Ali

Odling och Packeri

Ali har åkt långt för att komma till oss och älskar att bo och leva här i Sverige. Han är en glad, stark och uthållig arbetare som aldrig klagar. Sedan 2019 har han arbetat hos oss i perioder och är en riktig solstråle i vardagen här på gården.

Jobba hos oss

Morotsrensning

Sök jobbet